Автор: . Майерс е бивш член на Консултативния комитет по международна икономическа

...
Автор: . Майерс е бивш член на Консултативния комитет по международна икономическа
Коментари Харесай

САЩ направиха невъзможен честния разговор за историята, мотивите и икономическите последици от конфликта в Украйна

Автор: . Майерс е бивш член на Консултативния комитет по интернационална икономическа политика към Държавния департамент на Съединени американски щати и на Комитета за участие в националната сигурност. Следвайте " Гласове " в.
Откакто Русия стартира нашествието си, Съединени американски щати способстваха за ескалирането на спора в Украйна, като сплотиха публичното мнение вкъщи и на Запад с изказванието, че претекстовете и желанията на Русия са безпочвени, зли и даже геноцидни.

Това направи неосъществим честния диалог за историята, претекстовете и неизбежните геополитически и стопански последствия от спора. Вместо да се намесят директно, както Съединени американски щати са правили в предишното, те избраха да налеят масло в огъня под формата на повече финансиране, оръжия, съоръжение и техническа поддръжка, без които Украйна щеше да бъде принудена да договаря, може би даже да предотврати войната. Много блестящи, добре осведомени дипломати и учени биеха паника за дипломатическото надменност на Съединени американски щати, само че без резултат.
Днес, след една година война, последствията, предсказани от толкоз доста специалисти, се демонстрират. Стратегическата, промишлената, икономическата, политическата и военната обстановка в Украйна - и в Европа - се утежнява доста. Дори и без " Северен поток " Русия остава третият по величина снабдител на газ за европейския континент. Германия, както и останалата част от Европа, трябваше да заплати 10 пъти по-висока цена от пазарната, с цел да усили запасите си. Но това не е задоволително.
Европейците взеха решение да изключат природния газ от индустрията си, което докара до затваряне на голям брой промишлени предприятия, в това число в Германия. Това закриване на производства е обвързвано с всички съпътстващи го съкращения. Само производството на коли е намаляло с повече от 25 %. Германският електорат става все по-скептичен във връзка с метода на Запада към войната. И това беше преди неотдавнашното оповестяване на това, което мнозина от нас споделяха още от септември; че администрацията на Байдън е виновна за саботажа на " Северен поток ".

Ако е знаел за това, Олаф Шолц, канцлерът на Германия, може да е отговорен, че се е сговорил с президента Джо Байдън за осъществяването на нещо, което даже Съединени американски щати дефинират като огромен терористичен акт. Унищожен е огромен немски народен стратегически актив, притежаван взаимно с Русия, което нанася съществени вреди както на немската стопанска система, по този начин и на стопанската система на Европейски Съюз, визира десетки милиони работни места, излага на риск живота на доста хора и така нататък, и така нататък Дълбоката криза наподобява неизбежна. Разкритието би трябвало да докара до тежки последствия най-малкото за немското държавно управление. Само тези, които имат вяра, че задачата оправдава средствата, и са подготвени да загърбят всички морални съображения, могат да защитят това шокиращо деяние.
В Украйна ситуацията е отчайващо. Украинските тактически победи през последната година, колкото и похвални да са те, бяха реализирани на ужасна цена. От началото на войната са убити или ранени към 100 000 украински бойци. С напредването на зимата Украйна продължава да унищожава инфраструктурата си. Една трета от украинското население към този момент е разселено.
След нападението над Кримския мост и последвалото евакуиране от Херсон Русия стартира да нанася ракетни и безпилотни удари по украински инфраструктурни обекти с висока стойност, в това число топлоелектрически централи, електропроводи и огромни трансформатори. Една трета от електропреносната мрежа е прекратена. Голяма част от вредите няма да могат да бъдат възобновени в скоро време. Неспособни да поддържат градовете си, украинците изпитват дефицит на гориво, изключително на дизел, както и на вода и храна.
Зеленски може и да има грандиозни проекти за пролетна атака, само че тя евентуално ще пристигна прекомерно късно. Например артилерийските снаряди, които Украйна получава от Съединени американски щати и Англия, са на привършване, до момента в който Русия е в режим на произвеждане на снаряди с цялостна газ и има артилерийско преимущество три към едно. Безкрайни рояци ракети и ирански безпилотни самолети не престават систематично да унищожават всичко, което е належащо на хората в страната, с цел да живеят там. Спътниковите фотоси демонстрират същинската цена на тази война. През нощта Украйна е тъмна като Черно море.
През декември Байдън най-сетне като че ли насърчи Зеленски да намерения за договаряния. Вместо това Зеленски изиска предварителни условия за договаряния, които знаеше, че Путин в никакъв случай няма да одобри. Това, което видяхме през последните няколко месеца, е подправена ескалация със покупко-продажби за танкове Challenger от британците, дружно с договаряния за изпращане на батареи Patriot, танкове M1 Abrams и F16 от Съединени американски щати. Малко евентуално е те в миналото да дойдат. Съединени американски щати няма да слагат в Украйна оръжейни системи, които могат да се ръководят единствено от американски личен състав, ще бъдат неотложно атакувани при доставката им или могат да попаднат в ръцете на руснаците.
Предстоящата година на спор дава обещание да бъде доста по-опустошителна за Украйна от това, което видяхме до момента. Русия няма да се вслуша в съмнителни оферти за договаряния, учредени на претенции, които подценяват проблемите, провокирали войната преди всичко. Единственият излаз е споразумяване с ходатайство. Посредничеството предлага напълно друг метод за реализиране на дълготрайно трайно решение, в сравнение с е допустимо при договарянията. То осигурява по-структуриран, повсеместен път за разрешаване на спора, защото процесът се управлява от справедлива, неутрална трета страна.
Единствената страна, способна да посредничи в този спор, която би била евентуално допустима за всички воюващи страни, е Израел. Израел схваща продължителните спорове по-добре от всяка друга страна в света и е корав договарящ. Те няма да се откажат и да си тръгнат. Те ще продължат да договарят. След като новоизбраната коалиция на Нетаняху е на власт, моментът не може да бъде по-добър за Израел да се заеме с този въпрос. Най-важното е, че те ще желаят да го създадат.
Някои резултати от медиацията може да са явни. Но на масата има доста комплицирани въпроси, които би трябвало да бъдат дефинирани, легитимирани и позволени. Медиацията може да направи това. Процесът ще отнеме доста месеци. Но може би най-важният резултат от него ще бъде началото на оздравителния развой, който е толкоз значим за доста, доста хора от двете страни на спора, станали жертва на тази жестока и ненужна война. Моралът е в основата на това, което прави мира вероятен. Украйна и Русия са съседи и постоянно ще бъдат такива, и имат доста общи неща. Време е да сложим завършек на тази покруса.
 
Източник:
Превод и заглавие:  " Гласове "
 
26 Фев 2023190125 Фев 2023635524 Фев 2023702824 Фев 2023704423 Фев 20231008921 Фев 20234708КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани23 Фев 2023127607 Фев 2023176626 Фев 2023558118 Фев 20231315
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР